Kvinnor och män är jämställda i Mellanöstern

Kom å tänka på en sak jag läste i en bok för ett tag sen, har nämnt den i bloggen förut. Married to a Bedouin heter den. Alla tror att muslimska kvinnor har myckt högre krav på sig än män vad det gäller kyskhet. Helt osant! Författaren av Married to a bedouin konstaterar en bit in i sitt äktenskap att en av anledningarna till att hon välkomnades så villkorslöst av samhället var helt enkelt för att mannen hon gifte sig med sågs som en playboy. Ingen annan ville gifta sig med honom, eller se sin dotter gifta sig med honom. Men de gillade honom (många honom? Hallå svenskan!!) och ville gärna se honom som gift. Bara med någon annan.
Det här gäller fortfarande i de muslimska familjer jag har varit i kontakt med, både här i UAE, Jordanien, Syrien, Libanon och Egypten. Har killen dåligt rykte blir det svårt för honom att hitta en fru vars familj går med på giftemålet.
Men tyvärr är det mer accepterat, och lättare, för killar att leva som singlar. De får ta ansvar för sig själva emedan tjejen alltid har en pappa eller bror som åtminstone är en bit ansvarig för dem.
Allt är dock i förändring... Gradvis blir det mer accepterat bland båda könen att ha haft ett kärleksliv innan giftemål. Broderns heder ligger i systerns beteende och det är nog den sista biten som kommer att ändras. Men numera är det lättare för tjejen att gifta sig efteråt, och då blir broderns heder återigen god. Så förhoppningsvis ändras det tankesättet snart!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0