The locals

Abu Dhabi är en speciell stad. Den består av fem olika kulturella världar som enbart möts via arga blickar i de gigantiska köpcentrumena. Här kommer en lista, listade efter makt kommer de en och en:

The locals:
The locals (är lite som ett namn för dem så det är svårt att översätta även om det går, känns fel helt enkelt) är de som har ett UAE pass. Är för närvarande ca 15% av befolkningen. Som namnet, the locals, antyder så är det meningen att detta ska vara de som kommer härifrån ursprungligen men ofta är de blandade (pappa äkta "local", mamma filipina t ex) eller fått passet som tack för någon tjänst el liknande (ofta indier, pakistanier, yemenies och Omanis). Det enda tvingande kravet är det gällande religion. Muslim måste man vara, och inte vilken som helst utan Sunni.
Innan de visste om vidden av oljeupptäckten var det relativt enkelt att bli medborgare, men numera är det i princip omöjligt såvida inte båda ens föräldrar kommer härifrån. Detta beror på att här har de räknat ut, med hjälp av enkel logik, att om de har en stor befolkning blir det omöjligt att ge dem alla de fördelar som de just nu besitter. När en emirati gifter sig med en annan får de en bit land och en summa att bygga hus för. De har inga som helst räkningar för el, vatten eller liknande. Alla företag i UAE måste ägas till 51% av en local, vilket i praktiken ger dem pengar utan att jobba. Om de nu inte lyckas lära känna någon utländsk entreprenör som vill jobba åt dem så klarar de sig ganska bra ändå. Går man på universitet får man t ex ca 60 000 sek i månaden att leva på, lön kallas det. Inte behöver man närvara vid lektionerna så ofta heller. Deltid kallas det visst?
Locals har alltid rätt och kan enligt rättssystemet inte ljuga. Allt de säger är sanning.
Makt: Total.
Arbete: Yeah right, never in a lifetime. 9-14 med konstanta kaffepauser om de orkar komma till jobbet. Kvotering och minst dubbelt så höga löner som till alla andra.
Boende: Palats omgivna av HÖGA murar, med privata vägar och en speciell väktarpolis som patrullerar dessa.
Kultur: Vem vet? Många tror inte den existerar, men vem vet vad som sker bakom murarna. En hel del otrohet och onödigt spenderande är allt jag har hört talas om, men jag tror inte (och hoppas verkligen inte) att det är vad som är betydelsefullt för dem).
Klädsel: Männen bär vita (ca 90%), gula, bruna, gråa eller mörkblåa "lucialinnen" med en vit duk på huvudet som hålls fast av två svarta ringar. Under detta använder de ett vitt skynke för att inget ska synas igenom, och slutligen matchas det hela med ett par birkenstocksliknande sandaler. Kvinnorna bär svarta abbayas (långklänning med långa ärmar) och  svart slöja. Dessa matchar oftast i utsmyckningar som består av små kristaller och stenar. En abbaya kostar runt 2000 kr, självklart finns också YSLs svindyra version men de flesta bär något i denna medelklass. Detta matchas med well, ehmn, så tajta jeans som det bara går gärna med lååånga stövlar över. Naglar och händer fulla av henna och ansiktena sminkade till oigenkännlighet. Dock lyckas de se hyfsat naturliga ut ändå (om man jämför med resten av arabvärlden). Oh, and not to forget. Den obligatoriska märkesväskan. LV, Gucci, Fendi whatever that's expensive...


Imorgon kommer beskrivningen av den andra folkgruppen här, de som talar arabiska men som inte har ett pass härifrån.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0